Торта "Дъга"

Необходими продукти:

Тесто:
250 г масло
380 г захар
около 3 г сол (щипка)
1 ампула есенция лимон Dr.Oetker
4 бр. яйца
280 г пшеничено брашно
4 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
75 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
250 мл прясно мляко (кокосово)
100 г бадеми (смлени)
1 пак. четири сладкарски цвята Dr.Oetker

Пълнеж:
150 мл прясно мляко (кокосово)
1 пак. желатин Dr.Oetker
150 г масло
150 г пудра захар

Украса:
50 г пудра захар
200 г фин марципан Dr.Oetker
1 пак. четири украси за сладкиши Dr.Oetker

форма за печене с ринг (Ø 26 cm)


Начин на приготвяне:

Тесто:

Разбийте маслото на крем на най-висока степен. Добавяйте постепенно захарта, солта и есенцията и объркайте до хомогенност. След това объркайте едно по едно яйцата на високата степен с миксер - всяко около 1/2 минута. Пресейте брашното с бакпулвера и Густина и след това го добавете на две части с кокосовото мляко като разбивате. На края добавете бадемите и разбъркайте отново. Разделете сместа на четири равни части и боядисайте всяка с един от сладкарските цветове. От зеления цвят отделете 4 капки за целувките за украса. В застлана и намаслена форма за торта (Ø 26 cm) разстелете първо червената смес, след това жълтата и печете в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух за 30 мин. След изпичане изтеглете тестото заедно с хартията върху метална скара да се охлади. Почистете и намаслете формата, застелете я с хартия за печене и разстелете първо зеленото, след това синьо тесто и печете като първия блат.

Пълнеж:

Накиснете желатина в кокосовото мляко и оставете да набъбне. След това го разтворете на водна баня при непрекъснато бъркане. Разбийте маслото в купа с миксер като добавяте постепенно пудра захар до хомогенност. Към получения крем добавете желатиновата смес. Отделете 4 с.л. от крема и го боядисайте в зелено за финална украса. Поставете червено-жълтото тесто върху тортена чиния и разстелете половината от крема. Поставете втория блат и намажете останалата част от крема.

Украса:

Омесете добре марципана с пудрата захар на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг. Разточете до получаването на кръгла кора с диаметър на тортата и височината на стените и. Отлепете горното фолио, навийте на руло с марципана надолу и развивайки го, прилепете върху тортата. Напълнете в шприц отделения крем и оформете зелени „целувчици". Накрая украсете с четирите украси за сладкиши и оставете тортата да престои два часа в хладилник.


         За съжаление не успях да намеря марципан - нито в Пикадили, Лидл, Фантастико или Кауфланд, затова използвах сладкарска сметана MyDay. Зелената боя не ми беше достатъчна, добре че бях взела прахообразна на DolcePrima. Направих розички от фондан.
     


Въпреки всичко резултата бе страхотен!

Източник: Dr. Oetker

Няма коментари:

Публикуване на коментар