Чийзкейк със смокини без печене

Продукти:

3 пакета бисквити Роден край с масло по 150 грама всеки
250 грама краве масло
3/4 чаена чаша захар (слага се между половин и 1 чаша захар в зависимост от това колко сладък желаете да стане десертът)
3 опаковки от по 125 грама крема сирене
400 гр. заквасена сметана
2 пакетчета желатин
300 мл. сладко от смокини (може да се използва и сладко от боровинки, къпини, ягоди, малини или каквото друго желаете – важното е да не е конфитюр, а сладко)

Начин на приготвяне:

Бисквитите се стриват, докато станат на прах. Добре е маслото да се извади от хладилника няколко часа преди да започнете да правите чийзкейка. Маслото и бисквитените трохи се смесват до получаване на хомогенна смес.
Маслено-бисквитената смес се изсипва в тава, в която предварително  е поставена хартия за печене и се натиска и оформя с длан, докато стане на много плътен, гладък и равен блат. Тавата с блата се оставя в хладилника, докато се подготви кремът за десерта.
В  купа се изсипват пакетчетата крема сирене и захарта. Разбъркват се с миксер или пък просто с лъжица, докато станат на гладък крем.
Към крема се добавя заквасената сметана. Разбъркайте добре всички съставки на крема с лъжица.
Разтворете един желатин в кафена чашка, пълна до половината със студена вода. Кафената чаша с водата и желатина поставете в по-голям съд пълен с гореща вода. Разбърквайте желатина около една-две минути, докато се разтвори добре, и го добавете към крема от сирене, захар и сметана. Разбъркайте старателно крема с прибавения желатин и го разстелете върху подготвения вече блат от бискиви и масло.
Върнете сладкиша отново в хладилника, докато приготвите и плодовата му заливка.

Използвайте 300 гр. сладко по ваш избор. Изсипете сладкото в купа. Сладкото от смокини го пасирам. Разтворете още един желатин по гореописания метод и го добавете към сладкото (важно е да е сладко, а не мармалад, желе, конфитюр, заради консистенцията и гъстотата). Ако сладкото ви е твърде гъсто, прибавете и малко хладка вода към него.

Разстелете сместа от сладко и желатин върху подготвената вече основа за десерта и го оставете в хладилника да се стяга.


Няма коментари:

Публикуване на коментар