Необходими продукти:
500-600 г пудра захар
50 г мед
5 г желатин
30 мл вода
Начин на приготвяне:
Желатина се накисва във водата за около 10 минути. След като омекне се прибавя меда и се слага на котлона да се затопли, но без да ври. Пудрата захар се пресява в дълбока купа и с леко охладената желатинова смес се замесва тесто до получаване на пластелинова маса. Увива се в найлоново фолио и се държи в затворена купа в шкаф не в хладилник. Това тесто с това съхранение може да издържи около 3-4 месеца, като при всяко ползване остатъка се увива добре в найлоновото фолио.
* Може да се оцвети в желания цвят с течна или прахообразна боя като с течната ще се наложи да се добави още малко пудра захар, а при сухата се добавя капка масло.
* Подходящо е за покритие на торти и направа на различни фигурки. Фигурките се правят няколко дни предварително за да се втвърдят.
* Искам само да отбележа, че грамажа на желатина, меда и водата трябва да се спазва с голяма точност, защото при увеличаване дори с 10 г мед тестото ще има нужда от повече пудра захар.
Източник: Веселият готвач
Няма коментари:
Публикуване на коментар