за бига:
140 г брашно
1/4 ч. л. суха мая
140 мл вода
за тестото:
360 г брашно
1 ч. л. суха мая
10 г сол
1 с. л. зехтин
150 мл вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, водата и сухата мая за бигата. Разбъркват се леко, купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя за 12 часа.
На другия ден в голяма купа се смесват, брашното, солта, сухата мая, зехтина, водата за тестото и бигата.
Замесва се меко тесто. Оставя се в покрита с фолио купа да втаса за 1 час.
След това тестото се поставя върху лист пергаментова хартия, поръсен с брашно и пшеничен грис. С точилка му се придава квадратна форма, поръсва се с брашно и пшеничен грис и краищата се изравняват. Прехвърля се в плитка тава и се оставя да втаса за 30–40 минути.
Нарязва се на 6 правоъгълни парчета.
Пече се в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути. Във фурната предварително се слага тава с гореща вода и камъни. Преди да се сложи тестото да се пече, камъните се поливат със студена вода, за да се образува обилно пара.
Източник: Бон Апети
Няма коментари:
Публикуване на коментар